Nisu ispunjeni uslovi za četvrtu tranšu

Bez autora
May 11 2010

Kantonalna ministarstva finansija nisu uradila ništa na smanjenju troškova kako bi se ispunili uslovi za dobijanje četvrte tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 38 miliona evra. U nekim kantonima čak su i povećane plate zaposlenim službenicima. Do petka, 14. maja, federalno Ministarstvo finansija očekuje od kantona da dostave podatke o dogovorenim uštedama, a ako to ne učine dolazi u pitanje isplata četvrte traše kredita od MMF-a. Prioritet Vlade FBiH je redovna isplata penzija i ispunjavanje uslova iz stendbaj-aranžmana sa MMF-om, kako bi bila uplaćena četvrta tranša. Ako ne bude sredstava MMF-a nećemo moći dati podršku malim i srednjim preduzećima, a doći će i do problema sa isplatama penzija za šta je u ovoj godini potrebno oko 90 miliona maraka. Delegacija MMF-a sa šefom misije MMF-a za BiH Kostasom Kristouom na čelu završila je prošle sedmice pregled aranžmana, a četvrta tranša iz stend-baj aranžmana od 38 miliona evra, mogla bi da bude isplaćena do kraja juna.

Nisu ispunjeni uslovi za četvrtu tranšuMinistar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao je juče da kantonalna ministarstva finansija nisu uradila ništa na smanjenju troškova kako bi se ispunili uslovi za dobijanje četvrte tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 38 miliona evra.

On je rekao da su u nekim kantonima čak i povećane plate zaposlenim službenicima.

- Do petka, 14. maja, federalno Ministarstvo finansija očekuje od kantona da dostave podatke o dogovorenim uštedama, a ako to ne učine dolazi u pitanje isplata četvrte traše kredita od MMF-a - rekao je Bevanda, prenijele su agencije.

Dodaje da je prioritet Vlade FBiH redovna isplata penzija i ispunjavanje uslova iz stendbaj-aranžmana sa MMF-om, kako bi bila uplaćena četvrta tranša.

- Ako ne bude sredstava MMF-a nećemo moći dati podršku malim i srednjim preduzećima, a doći će i do problema sa isplatama penzija za šta nam je u ovoj godini potrebno oko 90 miliona maraka - istakao je Bevanda.

Delegacija MMF-a sa šefom misije MMF-a za BiH Kostasom Kristouom na čelu završila je prošle sedmice pregled aranžmana, a iz Ministarstva finansija i trezora BiH saopšteno je da bi četvrta tranša iz stend-baj aranžmana od 38 miliona evra, mogla da bude isplaćena do kraja juna.

Iz Ministarstva su rekli da bi time bila završena prva godina stend-baj aranžmana, odnosno bilo bi isplaćeno 200 odsto od kvote u ukupnoj vrijednosti oko 400 miliona evra.

- Isplata zavisi od uspješnosti ispunjavanja uslova iz drugog pregleda stend-baj aranžmana i ocjene Odobora izvršnih direktora MMF-a na zasjedanju u junu - rekao je ranije šef misije MMF-a za BiH Kostas Kristou.

On je naglasio da će četvrta tranša biti isplaćena BiH krajem juna, ako ocjena Odbora izvršnih direktora MMF-a bude pozitivna.
Rokovi

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH ranije su naveli da su do sada bili poštovani globalni okviri i rokovi dogovoreni aranžmanom između MMF-a i BiH, te da su vlasti na nivou BiH ispunile potrebne uslove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik